המאמר הבא יעסוק בנושא כיתוב על מצבות. מה נהוג לכתוב, איך כותבים, איזה חלק אמור להופיע קודם, זאת במטרה לסייע לכם בתהליך קבלת ההחלטות הן בחלק הפורמלי והן בחלק העיצוב של המצבה שנועד לכבד את זכרונו של יקירכם.
רוב המצבות בישראל מתחילות בנוסח שהוא למעשה החלק האינפורמטיבי של הכיתוב.
פ“נ = פה נטמן
לאחר מכן מוסיפים לדוגמא: בעלי היקר, אמנו וסבתנו היקרה ואז יופיע שמו של הנפטר. במידה ויש שם נוסף כמו שם אמצעי או כינוי, נהוג לכתוב על גבי המצבה שלושה שמות: השם שמופיע בתעודת הזהות כותבים לרוב בסוגריים בכיתוב שהוא יותר קטן ואת השם המרכזי באותיות גדולות.
כיתוב על מצבות – שם ההורים, ז“ל ותאריכים
בחלק התחתון של המצבה נכתוב את שם ההורים של הנפטר, ז“ל= זכרונו או זכרונה לברכה ואת התאריכים. התאריכים יכולים להופיע כתאריכים לועזיים או עבריים. בסוף המצבה נכתוב ת.נ.צ.ב.ה שזה אומר תהיה נפשו או נפשה צרורה בצרור החיים.
לחלק האינפורמטיבי על גבי המצבה, משפחות רבות בוחרות להוסיף גם פן אישי כמו למשל…
- חלק משיר שמזדהה עם הנפטר
- ברכה אישית
- סיפור קצר
- תאור של הנפטר
- פועלו
חלק זה נהוג לכתוב בפונט המאופיין במרקם עדין או צורה ייחודית כמו כתב למשל כאשר החלק הפורמלי יכול להיות כתוב בכתב. את שמו של הנפטר ניתן לכתוב בצורה בולטת יותר או בצבע. כחלק מכיתוב על מצבות אפשר גם להוסיף פסוק או שיר, ליישר לימין או לחלופין להוסיף את האמרה בחצי קשת על ראש הפלטה של המצבה.
כיתוב על מצבות – איך זה עובד?
לאחר שהמשפחה סיימה לעצב את הטקסט ובחרה את הנוסח שאליו היא הכי התחברה, עליה לקבל הדמייה ולאשר אותה. לאחר האישור וביצוע החריטה, כמעט בלתי אפשרי לעשות תיקונים למצבה כי יש צורך לבצע החלפה של הפלטה כולה. אז איך כותבים על המצבה?
- חריטה בהתזת חול
- מכונת CNC
- יציקת עופרת לאחר החריטה
- אותיות בולטות במתכת
כאשר מדובר במצבות העשויות מאבנים טבעיות, ניתן לשלב בהן אותיות העשויות קרמיקה או אפילו מזכוכית. אותיות אלה יכניסו גוון חי למצבה. כדאי להתאים את גוון האותיות לגוון של האבן שבחרנו.
קיימים שני סוגי צבעים:
- שמן
- אפוקסי
שניהם עמידים לחום ונחשבים לעמידים.
לסיכום, תהליך כיתוב על מצבות הינו מורכב מכמה שלבים, השקיעו מחשבה ובחרו בעל מקצוע שיסייע לכם שלב אחר שלב.
לפרטים נוספים תוכלו לפנות לאתר "עולם המצבות" ולקבל פרטים מדוייקים עם הצעת מחיר משתלמת.